Buraczkowe carpaccio. I tak można serwować typowego buraka. 😀
Niby nic takiego, burak pokrojony w cieniutkie plasterki, a zupełnie inaczej, ciekawiej prezentuje się na talerzu.
Bardzo ważny w tym daniu jest również sosik. To on podkreśla kolor i nadaje burakowi dodatkowego winno-słodkiego smaku.
Tym razem carpaccio z buraka w wersji sauté. Innym razem występuje jako element śledziowej sałatki (klik).
- 1 nieduży, najlepiej podłużny burak
- sól, pieprz kolorowy
dressing
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 ząbek czosnku marynowanego (klik)
- 2 łyżki oleju czosnkowego jw.
- 1 łyżeczka miodu
- ewentualnie 1 łyżka jabłkowego musu (jabłko zeskrobane łyżeczką lub starte na tarce o bardzo malutkich oczkach)
uwaga: zamiast marynowanego czosnku można użyć świeżego
Buraka ugotować albo upiec w folii w piekarniku.
Ostudzić, obrać ze skórki i poszatkować na cieniutkie plasterki.
Na okrągłym talerzu ułożyć rozetę z plasterków buraka.
Delikatnie wyłożyć dressing tak, aby każdy plasterek dostał swoją porcję.
Posypać solą i świeżo mielonym pierzem.
Super przepis, po bardziej wzbogacony zapraszam do artykulu 🙂 -> https://100club.pl/artykuly/Carpacio-z-buraka-z-rukola-i-kozim-serem,4581.html
PolubieniePolubienie