Carpaccio z buraczków

Buraczkowe carpaccio. I tak można serwować typowego buraka. 😀

Niby nic takiego, burak pokrojony w cieniutkie plasterki, a zupełnie inaczej, ciekawiej prezentuje się na talerzu.

Bardzo ważny w tym daniu jest również sosik. To on podkreśla kolor i nadaje burakowi dodatkowego winno-słodkiego smaku.

Tym razem carpaccio z buraka w wersji sauté. Innym razem występuje jako element śledziowej sałatki (klik).

  • 1 nieduży, najlepiej podłużny burak
  • sól, pieprz kolorowy

dressing

  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku marynowanego (klik)
  • 2 łyżki oleju czosnkowego jw.
  • 1 łyżeczka miodu
  • ewentualnie 1 łyżka jabłkowego musu (jabłko zeskrobane łyżeczką lub starte na tarce o bardzo malutkich oczkach)

uwaga: zamiast marynowanego czosnku można użyć świeżego

Buraka ugotować albo upiec w folii w piekarniku.

Ostudzić, obrać ze skórki i poszatkować na cieniutkie plasterki.

Na okrągłym talerzu ułożyć rozetę z plasterków buraka.

Delikatnie wyłożyć dressing tak, aby każdy plasterek dostał swoją porcję.

Posypać solą i świeżo mielonym pierzem.

carpaccio-z-burakow

Jedna myśl w temacie “Carpaccio z buraczków

Dodaj komentarz