Eleganckie danie pełne różnorodnych smaków.
- 500 g piersi z indyka
- 100 g suszonych pomidorów
- pesto z bazylii (rukoli)
- 1 op. szynki parmeńskiej
- 1 szalotka
- 100 ml białego wina
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka mąki
- 150 g sera gorgonzola
- 250 ml kremówki
- 20 g orzechów włoskich
- 80 g masła
- sok z cytryny do smaku
- pieprz
Szalotkę pokrój w drobną kosteczkę.
Mięso pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem między dwoma płatami foli spożywczej.
W środek każdego płata posmaruj pesto i włóż suszonego pomidora (ewentualnie dodaj świeże listki bazylii, rukoli). Całość złóż nakładając płaty na siebie.
Mięso oprósz delikatnie pieprzem zawiń w szynkę parmeńską, oprósz mąką.
Roladki obsmaż z obu stron, na patelni na rozgrzanej oliwie. Odłóż.
Na patelni zeszklij cebulkę, wlej białe wino, zredukuj.
Dodaj mięso na powrót, całość gotuj. Wrzuć masło i pokruszony ser gorgonzola, wlej kremówkę, dokładnie wymieszaj.
Sos dopraw do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny, dodaj pokruszone orzechy włoskie.
Podawaj z makaronem, np. wstążkami, pappardelle, tagliatelle.