Roladki z indyka w sosie z gorgonzoli

Eleganckie danie pełne różnorodnych smaków.

  • 500 g piersi z indyka
  • 100 g suszonych pomidorów
  • pesto z bazylii (rukoli)
  • 1 op. szynki parmeńskiej  
  • 1 szalotka
  • 100 ml białego wina
  • 3 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka mąki
  • 150 g sera gorgonzola
  • 250 ml kremówki
  • 20 g orzechów włoskich
  • 80 g masła
  • sok z cytryny do smaku
  • pieprz

Szalotkę pokrój w drobną kosteczkę.

Mięso pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem między dwoma płatami foli spożywczej.

W środek każdego płata posmaruj pesto i włóż suszonego pomidora (ewentualnie dodaj świeże listki bazylii, rukoli). Całość złóż nakładając płaty na siebie.

Mięso oprósz delikatnie pieprzem zawiń w szynkę parmeńską, oprósz mąką.

Roladki obsmaż z obu stron, na patelni na rozgrzanej oliwie. Odłóż.

Na patelni zeszklij cebulkę, wlej białe wino, zredukuj.

Dodaj mięso na powrót, całość gotuj. Wrzuć masło i pokruszony ser gorgonzola, wlej kremówkę, dokładnie wymieszaj.

Sos dopraw do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny, dodaj pokruszone orzechy włoskie.

Podawaj z makaronem, np. wstążkami, pappardelle, tagliatelle.

Dodaj komentarz