Świetne danie, którym zachwycisz gości.
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 500 g pieczarek
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka tymianku
- 3 łyżki octu
- 4 łyżki mąki, 2 łyżeczki słodkiej papryki, sól, pieprz
- smalec do smażenia
- filiżanka śmietany 18%
Mięso umyj i osusz. Wytnij z niego błonki, a następnie pokrój je na plastry o grubości około 1,5 cm.
Każdy kawałek rozbij dłonią. Polej octem, posyp lekko solą, tymiankiem i wysmaruj rozgniecionym czosnkiem. Zostaw na godzinę w lodówce.
Cebulę obierz i posiekaj na półplasterki.
Pieczarki dokładnie opłucz i pokrój w półplasterki.
Mięso obtocz w mieszance mąki, papryki, soli i pieprzu. Usmaż krótko z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu do uzyskania rumieńca.
Zdejmij z patelni do rondla. Pozostaw pod przykryciem.
Na patelni usmaż pieczarki, tak długo aż stracą sporą ilość soków. Dodaj do rondla.
Na tej samej patelni, dodaj trochę tłuszczu i zeszklij cebulę. Dodaj do rondla z mięsem.
Wlej na patelnię śmietanę, rozmieszaj, jak będzie trzeba dolej trochę wody. Wlej do rondla i zmieszaj z pozostałymi składnikami.
Rondel wstaw na 5-10 minut do piekarnika rozgrzanego do 100 ⁰C.
Podawaj np. z puree ziemniaczanym i buraczkami.