Polędwiczki z pieczarkami

Świetne danie, którym zachwycisz gości.

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 500 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tymianku
  • 3 łyżki octu
  • 4 łyżki mąki, 2 łyżeczki słodkiej papryki, sól, pieprz
  • smalec do smażenia
  • filiżanka śmietany 18%

Mięso umyj i osusz. Wytnij z niego błonki, a następnie pokrój je na plastry o grubości około 1,5 cm.

Każdy kawałek rozbij dłonią. Polej octem, posyp lekko solą, tymiankiem i wysmaruj rozgniecionym czosnkiem. Zostaw na godzinę w lodówce.

Cebulę obierz i posiekaj na półplasterki.

Pieczarki dokładnie opłucz i pokrój w półplasterki. 

Mięso obtocz w mieszance mąki,  papryki, soli i pieprzu. Usmaż krótko z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu do uzyskania rumieńca.

Zdejmij z patelni do rondla. Pozostaw pod przykryciem.

Na patelni usmaż pieczarki, tak długo aż stracą sporą ilość soków.  Dodaj do rondla.

Na tej samej patelni, dodaj trochę tłuszczu i zeszklij cebulę.  Dodaj do rondla z mięsem.

Wlej na patelnię śmietanę,  rozmieszaj, jak będzie trzeba dolej trochę wody. Wlej do rondla i zmieszaj z pozostałymi składnikami.

Rondel wstaw na 5-10 minut do piekarnika rozgrzanego do 100 ⁰C.

Podawaj np. z puree ziemniaczanym i buraczkami.

Dodaj komentarz